من در سال ۲۰۱۶ به تیمی با نام «ایجاد تغییر در گوشیهای هوشمند» در گوگل پیوستم. تیم ما یک هدف ساده اما بسیار جسورانه داشت: بهبود تجربه کاربری وب برای گوشیهای هوشمند. ما به کسب و کارهای کوچک و متوسط کمک میکردیم فضای سایت خودشون رو برای کار با گوشی هوشمند بهتر و بهتر کنن. اگه بخوام دقیقتر بگم، ما به این سایتها کمک میکردیم UX خودشون رو برای کاربری بهتر برای گوشیهای هوشمند بهینهسازی کنند. ما قصد داشتیم تجربه بهتری برای تمام کاربران ایجاد کنیم.
در ادامه به بیان بخشی از مشاهدات و تجربیات خودم طی این مدت میپردازم. چیزی که نتیجه همکاری با صدها سایت بود.
مسئله اول:
کاربران گوشیهای هوشمند قشر هدف ما بودند. ما قصد داشتیم اینترنت رو به فضایی بهتر بدل کنیم. خیلی از کاربران پس از ورود به سایتهای مختلف در اون گم میشدن. ما به اونا کمک میکردیم از پیچیدگی وبسایتشون کاسته بشه و یک طراحی ساده اما کاربردی داشته باشند. بخشهای مختلف مثل لندینگ پیج و صفحه اصلی باید در جای منطقی و درست قرار میگرفتند. کاربر باید بدونه که چرا در یک سایت فعالیت میکنه و باید با یک نگاه، به این نتیجه برسه که موندن در اون سایت براش ضرورت داره.
سخت نگیرید:
اگه قرار باشه فقط یه پیشنهاد به طراح یه سایت برای موبایل داشته باشم، اون اینه که سخت نگیره. پرکاری و پرداختن به جزئیات، نه تنها کارش رو سخت میکنه، بلکه باعث میشه کاربر سردرگم و دلزده بشه. پس توصیه ما اینه که از تصاویر کمتر، الگوهای ناوبری سادهتر، پلاگینهای کمتر و خلاصه، از هر چیزی کمتر استفاده کنید. اجازه بدید کاربر بدونه هدفش از بودن در اون صفحه چیه و حواسش پرت نشه.
سرعت بالا به بهبود طراحی کمک میکنه:
باعث تعجب نیست که سایتهایی که کاربر در اون احساس میکنه همه چیز سریعتر صورت میگیره، کاربر رو بهتر از بقیه سایتها با خودشون همراه میکنند. این نتیجه تعداد زیادی مطالعه موردی و تجربیات فردی خود من و شماست. ما سه معیار برای تعیین سرعت یک سایت مد نظر قرار میدیم:
- اولین مواجهه تصویری (FCP)
- شاخص سرعت
- زمان تعامل (TTI)
لازمه بین زیبایی و سرعت سایت به یک تعادل برسیم. وقتی تصاویر مورد استفاده در سایت، برای مثال حدود ۲ مگابایته، سرعت سایت رو به طرز چشمگیری کاهش میده. برای رفع این مشکل، از ابزارهایی مثل Lighthouse استفاده کنید. سعی کنید مقادیر معیارها رو به این حدود برسونید:
- FCP: کمتر از ۲ ثانیه
- شاخص سرعت: ۳
- TTI: کمتر از ۵ ثانیه
با کاربر صحبت کنید:
ممکنه خیلی بدیهی به نظر برسه؛ اما تا به حال از خودتون پرسیدید که آخرین بار که با کاربرانتون صحبت کردید کی بوده؟ وظیفه ما در تیم گوگل، تنها ارائه راهکار و پیشنهاد نیست؛ بلکه ما قرار بود صدای کاربران هم باشیم. خودتون رو به جای کاربر قرار بدید و سعی کنید سادهترین کارهای ممکن رو انجام بدید. در این بخش لازمه تعداد کلیکها برای به انجام رسیدن اون عملیات رو مورد بررسی و شمارش قرار بدید.
از اطلاعات به دست اومده برای طراحی بهتر سایت استفاده کنید:
این ترند چیز تازهای نیست. پس از طراحی یک سایت برای کاربران موبایل، لازمه شاخص KPI رو مورد بررسی قرار بدید. برای کسب و کارهای خردهفروش، شاخصهایی مثل AOV و شاخص خروج از صفحه، خیلی مهمه. در سایتهای پیشرو و قویتر، شاخصهایی مثل CTR و کاربرد Call to Action بیشتر مورد بررسی قرار میگیره. اگه یه سایت دارید که در زمینه خدمات مسافری کار میکنه، باید به شاخصی مثل بازگشت مشتری هم توجه کنید. شاخصهای خرد مثل بازدهی تبلیغات ایمیلی، تعداد کامنتها و تعداد اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی بسیار مهمه. به این منظور، میتونید از ابزارهایی مثل DataStudio استفاده کنید.
پسرفت:
خیلی از سایتهایی که ما با اونا همکاری داشتیم، پس از یه مدت دوباره به روال قبلی خودشون برمیگشتن. برای حل این مشکل، باید یه بودجه جداگانه تخصیص بدید. در کنار اون، میتونید از ابزار Chrome Dev هم استفاده کنید. به کمک این ابزار، میتونید کدهای مربوط به GSS و JS رو در اختیار داشته باشید. این ابزارها به شما کمک میکنند تعداد کدهای مورد استفاده در هر صفحه رو مد نظر قرار بدید. بعد از استفاده از این ابزار و به دست آوردن تعداد کدهای ضروری، میتونید کدهایی که چندان ضروری نیست رو حذف کنید. البته بعد از این کار هم باید توجه داشته باشید که کاربری سایت بر روی موبایل با مشکل روبرو نشه.
نسبت به استفاده از فناوریهای جدید جسور باشید:
برای داشتن یک تجربه کاربری عالی و مدرن، باید PWA و AMP رو مورد بررسی قرار بدید. اگه خرده فروشی دارید، بهتره تمرکز خودتون رو بر روی قابلیتهایی مثل Autofill و سازگاری بهتر با Google Pay بگذارید. موفقیت در گروی استفاده از فناوریهای جدید، در کنار بهبود کیفیت رابط کاربریه. اگه برای کاربرانتون ارزش قائل نشید، سرمایه خودتون رو به باد میدید.
بررسی ترندهای مربوط به گوشیهای هوشمند:
در اینجا به بررسی محبوبترین ترندهای سال ۲۰۱۸ میپردازیم:
- قرار دادن نوار کاربری در پایین صفحه
- تعبیه قابلیت Push Notification
- تعبیه قابلیت Add To Home
- استفاده از زبان طراحی Material Design
- انیمیشنهای مربوط به اسکرول کردن
- ایجاد قابلیت خرید با حساب کاربری میهمان
- قرار دادن AMP در ابتدای کار
فراموش نکنید که حل کردن مشکلات مربوط به UX چیزی نیست که به صورت ناگهانی اتفاق بیفته. بهبود کاربری سایت موبایل، نیازمند صبر، بررسی دادهها و همکاری همهجانبه است.